Bean – Äärimmäinen katastrofielokuva

Mr. Bean – Äärimmäinen katastrofielokuva on varmasti monelle suomalaisellekin tuttu elokuva, sillä se on pyörinyt televisiossa jo useampaan otteeseen. Tämä hillittömän hauska elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1997, ja pääosassa nähdään kukas muukaan kuin Rowan Atkinson. Aiemmin Mr. Bean oltiin nähty vain lyhytelokuvissa, mutta Äärimmäinen katastrofielokuva oli ensimmäinen kokoillan elokuva, ja se sekä ihastuttaa että naurattaa katsojia vielä tänäkin päivänä.

Rowan Atkinson, Mr. Bean

Bean – Äärimmäinen katastrofielokuva – juoni

Mr Bean disaster movie saa alkunsa siitä, kun Bean työskentelee taidemuseossa valokuvia katsellen. Museon työntekijät päättävät lähettää laiskan Beanin Yhdysvaltoihin pitämään puhetta Whistlerin äiti -maalauksen julkistustilaisuuteen. Yhdysvalloissa Beanin luullaan olevan oikea taiteen asiantuntija, ja museon kuraattorina toimiva David Langley ottaa Beanin luokseen asumaan. Langleyn vaimo ja lapset eivät ilahdu Beanistä, sillä tämä onnistuu esimerkiksi särkemään perheen omaisuutta ja kummastuttaa oudoilla tavoillaan.

Museolla Bean jätetään hetkeksi yksin arvokkaan taideteoksen kanssa kohtuullisin seurauksin, jolloin hän vahingossa aivastaa taulua kohden. Whistlerin äidin kuva kastuu, ja näyttää kuin tämä itkisi. Tällöin Bean ottaa taskustaan nenäliinan, kuivaa taulun ja huomaa kauhukseen sotkeneensa sen musteella. Muste ei lähde taulusta millään pois, ja näin katastrofi saa alkunsa.

Mr Bean disaster movie saa iloisen lopun

Vaikka Bean onnistuu pilaamaan taideteoksen lopullisesti, päättää hän korjata aiheuttamansa vahingon eräänä iltana. Kukaan ei näe maalausta museolla ennen sen julkistustilaisuutta, paitsi tietenkin Beanin kotonaan majoittanut David Langley. Mies on aivan varma siitä, että hän tulee saamaan potkut Beanin virheiden vuoksi, mutta lopulta Bean – Äärimmäinen katastrofielokuva saa iloisen päätöksen, kun paljastettu maalaus näyttääkin aivan alkuperäiseltä.

Bean – Äärimmäinen katastrofielokuva ei lopu kuitenkaan siihen, sillä Langleyn tytär joutuu moottoripyöräonnettomuuteen, ja Bean päätyy lopulta tämän lääkäriksi. Tyttö makaa koomassa ja Bean yrittää parhaansa mukaan saada tämän heräämään. Sähellyksen jälkeen tyttö herää, ja kun perhe saa tietää Beanin auttaneen, alkujärkytyksen jälkeen he kutsuvat tämän luokseen jälleen.

Elokuva kätkee sisäänsä lukuisia hauskoja kohtauksia

Katsojien mieleen on taatusti jäänyt ne hetket, kun Bean joutuu lentokentällä poliisin tarkastukseen tämän imitoitua sitä, että hän laittaa aseen taskuunsa. Poliisit tarkkailevat Beania hetken ja joutuvat laskemaan tämän menemään, kun toteavat hänet harmittomaksi. Kyseessä on yhtä mieleenpainuva tapahtuma kuin esimerkiksi Comeon.com live casino -pelistä voitettu suuri rahapalkinto. Tällaista voi tapahtua vain harvoille, ja tässä tapauksessa tietenkin Mr. Beanille.

Vaikka Bean joutuu äärimmäisen noloihin tilanteisiin, jotka hauskuuttavat katsojia, ei näyttelijän oma mielipide roolihahmosta ole kovin positiivinen. Rowan Atkinson on lähinnä sitä mieltä, että hahmon näytteleminen on erittäin uuvuttavaa ja raskasta. Tästä syystä mies on osittain päättänyt lopettaa hahmonsa näyttelemisen pitkän uran jälkeen.

Bean – Äärimmäinen katastrofielokuva sai jatkoa

Äärimmäinen katastrofielokuva ei suinkaan jäänyt Mr. Beanin ensimmäiseksi ja viimeiseksi kokoillan elokuvaksi, sillä vuosia myöhemmin ilmestyi Mr Bean lomailee. Kyseessä on lähes yhtä naurattava elokuva, jossa Bean matkustaa Ranskaan voitettuaan lomaliput arpajaisista. Matkalla sattuu ja tapahtuu, mutta mies löytää silti uusia ystäviä ja muodostaa koko elämän pituisia ystävyyssuhteita.

Beanin tähdittämät sarjat ja elokuvat ovat onnistuneet viemään suomalaisten katsojien sydämet, sillä niiden parissa saa nauraa vatsa kippurassa. Näitä elokuvia on mukava katsoa koko perheen voimin, eikä niihin koskaan kyllästy. Kyseessä on oikeat klassikkoelokuvat.

Vaikka Mr. Bean – Äärimmäinen katastrofielokuva sai vain yhden elokuvan verran jatkoa, on Rowan Atkinsonin nähty näyttelevän yhtä hulvattomissa rooleissa muuallakin. Esimerkiksi Johnny English on tästä hyvä esimerkki, sillä agenttina toimiva English onnistuu monien hulvattomien sattumusten päätteeksi selvittämään kruununjalokivien kohtalon. Matkalla sattuu ja tapahtuu, ja voisi kuvitella, että Johnny English on Mr. Beanin sukulainen. Meno nimittäin yltyy yhtä hulvattomaksi.